top of page

Με ποιό τρόπο γίνεται η Ψυχοθεραπεία

Το να βρεθεί  ο καθένας από εμάς σε μια δύσκολη προσωπική στιγμή είναι ένα συμβάν που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε απόλυτα φυσικό, το να νοιώσουμε  μια συναισθηματική κρίση, ένα ψυχολογικό αδιέξοδο, έναν έντονο φόβο, μια συνθήκη πανικού κάποια στιγμή στη ζωή μας είναι κάτι που θεωρούμε εντός του φάσματος των ανθρωπίνων αντιδράσεων (εξάλλου ποιος από εμάς δεν έχει βρεθεί σε κάποια από αυτές τις θέσεις ).

Το  αναμενόμενο όμως,  σε όλες αυτές τις συνθήκες είναι ότι κάποια στιγμή θα επανέλθει μια νέα ισορροπία! Αυτό δηλαδή που περιμένουμε είναι ότι το πρόβλημα με κάποιον τρόπο θα ξεπεραστεί. Και όλη αυτή τη διαδικασία τη θεωρούμε φυσιολογική, με την έννοια ότι είναι κοντά στην φυσιολογία του ανθρώπου.

 

Επομένως Κάθε φορά που συναντάμε έναν άνθρωπο ο οποίος αντιμετωπίζει μια ψυχολογική-προσωπική δυσκολία, προτείνω ότι είναι πολύ ποιο χρήσιμο να αναρωτηθούμε ‘όχι γιατί υποφέρει αυτός ο άνθρωπος;’ αλλά ‘πως και δεν το έχει ακόμα ξεπεράσει ;’. να αναζητήσουμε δηλαδή τι συμβαίνει στη ζωή, στο περιβάλλον, στις σχέσεις του πελάτη και καθιστά την ύπαρξη του προβλήματος αναγκαία  ή ακόμα καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει στη ζωή του και δεν του επιτρέπει να αυτό-θεραπευτεί.

Η ψυχοθεραπεία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια  διεργασία ενδυνάμωσης του ανθρώπου και επαφής με την εσωτερική του δύναμη. Ευτυχισμένος και δημιουργικός άνθρωπος είναι ο ψυχικά δυνατός άνθρωπος.

Συχνά λέμε ότι ‘κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει το πρόβλημα που του αξίζει ’ και εννοούμε ότι το πρόβλημα κάθε ανθρώπου είναι ισάξιο με τον ίδιο, είναι στα μέτρα του. Όχι μεγαλύτερο από αυτόν. Άρα μπορεί να το αντιμετωπίσει! Φτάνει να μπορέσει να επιστρατεύσει  όλη την απαραίτητη δύναμη που έχει και να μπορέσει να εντοπίσει τους παράγοντες – τις σχέσεις ή τις λεγόμενες μεγάλες ιδέες, που στην καθημερινότητα του «μπλοκάρουν» την εξέλιξη του

H Συστημική προσέγγιση στην Ψυχοθεραπεία

 
Η συστημικά προσανατολισμένη ψυχοθεραπεία  αναφέρεται στη διαδικασία που συμβαίνει κατά τη συνάντηση δύο «ειδικών», ενός πελάτη που ζητά βοήθεια (ειδικός στα ζητήματα της προσωπικής του ζωής) κι ενός θεραπευτή που προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και ένα οργανωμένο πλαίσιο επικοινωνίας και ψυχοθεραπευτικής σχέσης για την ανακούφιση από τον ανθρώπινο πόνο, για την αναζήτηση απαντήσεων στα διλήμματα της καθημερινότητας, για τη διέξοδο από τα υποκειμενικά αδιέξοδα της ζωής, για την αντιμετώπιση της προσωπικής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής συνεργασίας αξιολογείται και διαγιγνώσκεται ο τρόπος με τον οποίο έχει εγκατασταθεί μία δυσλειτουργία στην προσωπική ζωή του πελάτη.

Η εξειδικευμένη γνώση του θεραπευτή δε συνίσταται σε κάποια γνώση για το ποια πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων ή ακόμα και για το πώς πρέπει να ζει κάποιος τη ζωή του, ώστε να τη χαρακτηρίζει ως μια ζωή χωρίς προβλήματα. Συνίσταται στο ότι διαθέτει ορισμένες επικοινωνιακές δεξιότητες, που επιτρέπουν στον πελάτη να ρίξει μια καινούρια ματιά στον εαυτό του, η οποία θα κάνει δυνατές τις λύσεις.

Ο θεραπευτής συμμετέχοντας άμεσα στη θεραπευτική σχέση, με τις επικοινωνιακές και άλλες δεξιότητές του, γίνεται η αφορμή για μία λειτουργική και παραγωγική διατάραξη των εγκατεστημένων σχημάτων (μοτίβων) που ο πελάτης ακολουθεί στη ζωή του και αποτελούν το περιβάλλον παραγωγής των αδιεξόδων και πρόκλησης του πόνου.
Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης αυτής αποκαλύπτονται οι δυσλειτουργίες, παράγονται εναλλακτικές προτάσεις ζωής, φωτίζονται σκοτεινά μονοπάτια διεξόδων, δημιουργούνται υποστηρικτικά συστήματα.

Για να το κάνει αυτό η συστημική θεραπεία δε χρειάζεται ούτε κάποια ειδική θεωρία περί ψυχοπαθολογίας ούτε κάποιο όραμα περί υγείας που προσανατολίζεται σε προδιαγραφές –το αντίθετο: οι απόψεις και οι ιδέες για την ασθένεια γίνονται, εξίσου με τις ιδέες για τη λύση και την υγεία, αντικείμενο εξέτασης ως προς το κατά πόσον έχουν μια λειτουργία που εξυπηρετεί το στόχο στο πνεύμα του πελάτη και οδηγεί σ’ αυτόν. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο να αμφισβητηθούν, να ρευστοποιηθούν, ακόμα και να διαλυθούν ορισμένες απόψεις και ιδέες για την ασθένεια.

Το κόστος και η διάρκεια κάθε συνεδρίας

 

Η συστημική ψυχοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες μορφές ανάλογα με τις ανάγκες και το αίτημα ως:

 


ατομική συστημική θεραπεία,
συστημική θεραπεία ζευγαριών,
συστημική οικογενειακή θεραπεία,
συστημική ομαδική θεραπεία.

 

Η διάρκεια κάθε θεραπευτικής συνάντησης κυμαίνεται από 90 λεπτά (ατομική) έως 3 ώρες (ομαδική συνάντηση).

 

Η συχνότητα των συναντήσεων βασίζεται στην λογική του ότι «οι αναμενόμενες αλλαγές δεν θα συμβούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αλλά ενδιάμεσα των συναντήσεων» επομένως η συχνότητα (επόμενη συνάντηση) θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός.

Το κόστος για κάθε συνάντηση ανέρχεται στα 60 ευρώ

bottom of page