Εκπαιδευτικοί Συνεργάτες:

Ασπρής Νίκος

 

Ο Ασπρής Νίκος είναι Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, Συστημικός Θεραπευτής και Εμψυχωτής Ομάδων. Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Εγγεγραμμένου Συμβουλευτικού Ψυχολόγου (με αριθμό μητώου 228) και εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας. ​

​Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια παρακολούθησε κι ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών (M.Sc.) στην «Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων» στο Α.Π.Θ. όπου υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. κατά την διάρκεια των ετών 2006-2008.

​Το 2007 ολοκλήρωσε το Διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο: «Εμψύχωση Ομάδων» και το 2009 εντάχθηκε στο Τετραετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Συστημική - Οικογενειακή Θεραπεία. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα «Συστημική Θεραπεία ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών και ομάδων-Συστημική Εποπτεία και Εκπαίδευση» από  το Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

​Εργάστηκε ως Επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Απεξάρτησης και Θεραπείας Μεσόγειος, ως συντονιστής του προγράμματος ‘Παιδιά της διπλανής πόρτας’ που υλοποιεί η Μ.Κ.Ο PRAKSIS στη Θεσσαλονίκη και στην Μ.Κ.Ο. Ι.Ε.Α. Στα πλαίσια της συνεχούς εκπαίδευσης και προσφοράς συνεργάστηκε με πολλές δομές ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων: Consortium for Street Children (Λονδίνο), Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ, Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων, Δ’ τμήμα βραχείας νοσηλείας του Ψ.Ν.Θ, Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου κ.α.

Το 2010 συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναλαμβάνοντας την διδασκαλία των μαθημάτων: Κοινωνική Ψυχολογία, Ψυχολογία των Φύλων, Ψυχολογία Υγείας, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Δυναμική Ομάδων, Εισαγωγή στην Συμβουλευτική και Τεχνικές Συμβουλευτικής. Από τον Οκτώβρη του 2012 και για δύο χρόνια εργάστηκε ως Συμβουλευτικός Ψυχολόγος στην Europa Donna Κύπρου

Είναι μέλος της  EFTA-CIM και του Δ.Σ της  ΚΕΟΘ

Γκουγκουσκίδης Σταύρος

 

Ο Σταύρος Γκουγκουσκίδης σπούδασε Ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας, Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων, όπου εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, στην εμψύχωση σε ομαδικό/κοινοτικό επίπεδο και στην ομαδική ψυχοθεραπεία με βάση τις αρχές της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας κατά C. Rogers.

Εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Σ.Ι.Θ.). με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον Τάσο Ζήση, κλινικό ψυχολόγο, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας. Η τριετής εκπαίδευση στη Συστημική Θεωρία και Θεραπεία ολοκληρώθηκε το 2005 και από τότε συνεχίζεται η δια βίου εκπαίδευση σε εξειδικευμένα εργαστήρια και προγράμματα του Συστημικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης ή άλλων φορέων εκπαίδευσης.

Εργάζεται ως ψυχολόγος από το 1999 και ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, παρέχοντας υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας στο ιδιωτικό του γραφείο, από το 2002.

Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με μη-κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς και ιδρύματα, όπου οργάνωσε και συντόνισε προγράμματα και δράσεις υποστήριξης νέων, κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και άλλων ευπαθών κοινωνικά ομάδων, καθώς και παρεμβάσεις και προγράμματα πρόληψης και Αγωγής Υγείας παιδιών και εφήβων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διετέλεσε Διευθυντής του Ιδρύματος Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η ΜΕΛΙΣΣΑ», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Από τον Μάιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παπαφείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων «Ο Μελιτεύς». (ΦΕΚ 186/2010 και ΦΕΚ 203/2011)

Από το 2008 έως το Φεβρουάριο του 2012, ήταν Γ. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), επιστημονική εταιρεία οικογενειακών και συστημικών θεραπευτών. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας (Ε.Θ.Ο.Σ.)

Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), με αριθμό μητρώου 1881 και κάτοχος της υπ’ αριθμ. 44803/99 άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου

Ηλέκτρα Μπεθυμούτη 

 

Η Ηλέκτρα Μπεθυμούτη είναι Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Είναι η Ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχολογίας bienestar. Σπούδασε σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και ειδικεύτηκε στη Συστημική και Solution Focused ψυχοθεραπεία (Πανεπιστημιακά Μεταπτυχιακά  Ψυχοθεραπείας: Univesidad Pontificia de Salamanca,  Univ. Autonoma de Barcelona). Εκπαιδεύτηκε στην ομαδική δραματοθεραπεία.

Μεταξύ του 2003 και 2011, εργάστηκε στην Ισπανία ως επαγγελματίας ψυχολόγος στο χώρο της κοινοτικής ψυχιατρικής και οικογενειακής θεραπείας (κέντρα στήριξης ευάλωτων ομάδων, θυμάτων Βίας, Σωφρονιστικά Ίδρυματα, Κέντρα Θεραπείας & Αποκατάστασης), και εκπαίδευσε ψυχολόγους στην ψυχοθεραπεία.

Συνεργάστηκε με τον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συστημικής Εταιρείας (ΕFTA), στην οικογενειακή θεραπεία των ψυχώσεων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Sant Pau,Βαρκελώνη) ως υπότροφος Ερευνήτρια του Διδακτορικού Προγράμματος  Ψυχιατρικής, & με τον πρωτοπόρο της SFBT στην Ισπανία, μαθητή του Steve de Shazer (ιδρυτή του Μοντέλου).

Εκπαιδευμένη στην Παρέμβαση σε Κρίση, υπήρξε ενεργό μέλος της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης (E.R.I.E), (βραβεύτηκε για δράση της από το Υπ.Υγείας&Κοινωνικής Πρόνοιας της Ισπανίας για τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις της σε μαζικές καταστροφές).

Στην Ελλάδα, όπου ζει  τα τελευταία χρόνια, εργάζεται ως εκπαιδεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια.  Είναι διδάσκουσα και επόπτρια συστημικής και Solution Focused θεραπείας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας (University of East London, στην Ελλάδα), καθώς και στην Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης.

Οργανώνει Εργαστήρια και Σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών στην Ελλάδα και την Ισπανία και παρουσιάζει και συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια.

Μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), μέλος της EFTA  και του Σύλλογου Ελλήνων Ψυχολόγων. Ασχολείται ενεργά με κοινωνικοπολιτικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των πολιτών στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Παναγιώτα Παπαμιχαήλ

 

Η Παναγιώτα Παπαμιχαήλ είναι Ψυχολόγος MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια και εκπαιδεύτρια. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση σπουδών την Ψυχολογία, στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στον κλάδο της Κοινωνικής Κλινικής  Ψυχολογίας στο Α.Π.Θ. Είναι πιστοποιημένη σύμβουλος τοξικοεξάρτησης από την Επιστημονική Επιτροπή   ICRC, μέλος της Συστημικής Εταιρείας Β. Ελλάδος,  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συστημικών και  Οικογενειακών Θεραπευτών (ΕΘΟΣ) και συνεργάτης του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Έχει Ολοκληρωμένη μετεκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, διετής εκπαίδευση στη Συναλλακτική Ανάλυση και εκπαίδευση στη Γνωστικο -  συμπεριφορική Θεραπεία. Έχει επίσης ολοκληρωμένη κατάρτιση στην Ανακουφιστική Φροντίδα παιδιού στην χρόνια ασθένεια και το θάνατο. 

 

Εργάζεται στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. από το 2001 και είναι Εκπαιδεύτρια και Επόπτρια Συστημικών και Οικογενειακών θεραπευτών σε συνεργασία με το Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς και υπηρεσίες όπως το Θ.Π. ΙΘΑΚΗ, την Γ΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Α.Χ.Ε.Π.Α., Υπηρεσία Παιδιού και Εφήβου, το Κέντρο Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, τη Σχολή Γονέων του Δήμου Συκεών, ΚΕ.Θ.Ε.Α. Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υπό την αιγίδα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ.α

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει την οργάνωση και διεξαγωγή πολλών σεμιναρίων, εισηγήσεων και διαλέξεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ενώ παράλληλα ασκεί ιδιωτική πρακτική σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από το 1998.