top of page
 

Οι εμπειρίες (και οι συμβουλές) των πρωτοετών προς κάθε ενδιαφερόμενο

Στον 1ο χρόνο έχω μάθει να χειρίζομαι καλύτερα το κεφάλι μου. Αυτό σημαίνει πολλά. Σημαίνει να έχω καλύτερη κατανόηση των σκέψεων μου και πώς αυτά μεταφράζονται σε πράξεις που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μου προς τους πελάτες μου και αντίστροφα.

Έχω μάθει να σέβομαι βαθύτερα τους άλλους καθισμένη στην καρέκλα του  "δεν ξέρω, είμαι εδώ για να σε μάθω" ενώ παράλληλα έχω στο κεφάλι μου δρόμους να ακολουθήσω με σκοπούς-στόχους για το καλό που θέλει ο πελάτης μου να πετύχει. Έχω μάθει επίσης να μην παντρεύομαι ιδέες αλλά να απολαμβάνω την αμφισβήτηση του ίδιου μου του αλλά και των άλλων σαν κάτι εποικοδομητικό. Κάτι που πριν από 1 χρόνο εξισωνόταν με την απόρριψη του είναι μου (ως προσωπικότητα και ως επαγγελματίας).

Θα σου πρότεινα να κάνεις τη συγκεκριμένη εκπαίδευση αν είσαι έτοιμος να έρθεις αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και να τον παιδεύσεις όσο περισσότερο μπορείς με σκέψεις καινούργιες, να δοκιμάσεις άλλους δρόμους και αν είσαι έτοιμος να μην ξέρεις, να έχεις απαντήσεις αλλά να διψάς για να βρουν οι άλλοι τις δικές τους με την καθοδήγηση σου. Η συμβουλή μου είναι να βάλεις όση ενέργεια μπορείς σε αυτή την εμπειρία. Να την πλατιάσεις και να γίνει αντικείμενο καθημερινής ασχολίας σου, να τη συζητάς, να διαβάζεις, να σκέφτεσαι και να ξανασκέφτεσαι τις σκέψεις σου. Τέλος, να παρατηρείς τις αλλαγές στους πελάτες σου και να αναλύεις τι έκανες που ήταν βοηθητικό και μετά από ένα μπράβο, να ξανασκέφτεσαι τι άλλο θα έκανες διαφορετικά. Επίσης, αν αξιοποιήσεις τα μυαλά των συμφοιτητών σου, αν ακούς εκτός του να μιλάς, θα βρεις κρυμμένα σκαλιά να ανέβεις και φώτα σε κάμαρες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν, να φωτίζονται.

 

Καλή σου τύχη σε ότι αποφασίσεις

Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σου την εμπειρία μου, αφού ήταν για μένα κάτι πάρα πολύ σημαντικό! Αρχικά το πιο βασικό που συνέβη σε εμένα μέσα σε αυτό το χρόνο ήταν μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης αλλά ακόμα και στον εαυτό μου ως άνθρωπος. Έμαθα τι σημαίνει να αλλάζω οπτική, να είμαι περίεργη για να μάθω, να εξερευνώ χωρίς να θεωρώ τίποτα δεδομένο και σταθερό.

Ήρθα πάρα πολλές φορές αντιμέτωπη με όσα έχω μάθει στις σπουδές μου, στο πτυχίο και στο μεταπτυχιακό, με τρόπο που με έκανε να τα σκεφτώ διαφορετικά , πιο δημιουργικά και παραγωγικά. Η συστημική μου άνοιξε νέους δρόμους στο πώς να βλέπω το πρόβλημα, σαν κάτι μη σταθερό αλλά και στον τρόπο που μπορώ να το αξιοποιήσω για να βοηθήσω θεραπευτικά.

Οφείλω να σου πω ότι αρχικά ξεκίνησα με την προσδοκία να μάθω συγκεκριμένες τεχνικές που μπορώ να εφαρμόσω άμεσα. Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι το κέρδος της πρώτης χρονιάς ήταν η αλλαγή στον τρόπο σκέψης μου..

 

Αν λοιπόν το σκέφτεσαι, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι ανοιχτή σε νέες ιδέες και να απολαύσεις το ταξίδι.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που ξεκίνησα αυτό το 4ετές. Η Συστημική είναι η προσέγγιση που μου ταιριάζει περισσότερο, νιώθω ότι καλύπτει τα κενά μου και η αλήθεια είναι ότι βλέπω αρκετή πρόοδο στον τρόπο προσέγγισης μου, στη διάρκεια των θεραπειών.

 

Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι σταμάτησα να βλέπω το πρόβλημα ως πρόβλημα, αλλά σαν ένα μέσο επικοινωνίας στις σχέσεις. Οι σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, ακόμα και στην ‘ατομικότητα’, ‘μοναξιά’ και απομόνωση κάποιου. Αυτό το έτος ήταν πλούσιο σε γνώσεις και ανυπομονώ για τα άλλα.

Αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις, θα σε συμβούλευα να μην χάσεις μάθημα γιατί όλα είναι πολύτιμα και να αφιερώνεις λίγο χρόνο τη βδομάδα στο να βλέπεις/να μελετάς τις σημειώσεις και τη βιβλιογραφία. Μπορώ κιόλας να σου πω ότι πέρα από εκπαιδευτικό είναι βιωματικό και κατά κάποιο τρόπο θεραπευτικό, έτσι τουλάχιστον το ζω εγώ. Νομίζω πως διεύρυνα τους ορίζοντες μου, σταμάτησα να είμαι τόσο φανατική με κάποια πράγματα και νιώθω σχετικά καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν.

 

Εύχομαι να βρεις τον δρόμο σου και να βρεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε σένα και να πάρεις την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά τη Συστημική και τον Ασπρή.

Προσωπικά εμένα μου άρεσε πολύ η Συστημική προσέγγιση! Είναι σαν να ανάβει κάποιος το φως σε ένα δωμάτιο που δεν φωτιζόταν αρκετά και πλέον μπορείς να παρατηρήσεις καλύτερα τι συμβαίνει. Αυτό το χρόνο νιώθω πως άρχισα να βλέπω τον εαυτό μου και τους γύρω μου διαφορετικά! Με ένα ποιο βοηθητικό τρόπο και να αναλαμβάνω την ευθύνη για το τι κάνω και τι όχι.

Με βοήθησε επαγγελματικά στο να μπορώ να προσεγγίσω τα προβλήματα των πελατών μου με ένα διαφορετικό, ποιο βοηθητικό τρόπο. Αυτό το βλέπω και πάνω τους και παίρνω θάρρος και θέλω να μάθω περισσότερα!

Το πρόγραμμα είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που νιώθεις μια φυσική ροή μεταξύ των μαθημάτων. Σου δίνει το χρόνο για να μάθεις και να επεξεργαστείς τις πληροφορίες χωρίς να νιώσεις πως προχωράς ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά.

Κάθε ένας από τους καθηγητές έχει κάτι να σου προσφέρει, μέσα από το δικό του στυλ και να σε βοηθήσει με σεβασμό και επαγγελματισμό.

Συμβουλή μου θα ήταν να μην χάνεις κανένα μάθημα, να διαβάζεις και να δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου και στην ομάδα. Να ανοιχτείς! Αυτό νομίζω ότι θα σε βοηθήσει να βιώσεις καλύτερα το τι είναι η συστημική, να δεις τα πράγματα από νέες οπτικές και να αποκτήσεις νέες αφηγήσεις για την ζωή σου.

bottom of page