top of page
Θέατρο των Καταπιεσμένων

Το Κέ.Π.Α.ΨΥ διοργανώνει το πρόγραμμα: Θέατρο των Καταπιεσμένων: Το θέατρο για προσωπική και κοινωνική αλλαγή. Σε αυτή τη σειρά 12 δίωρων συναντήσεων (9 εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Βδομάδα + 3 εβδομάδες μετά την Εβδομάδα του Πάσχα) οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια στη βάση της φιλοσοφίας και πρακτικής του Θεάτρου των Καταπιεσμένων του Augusto Boal. Θα έρθουν σε επαφή με πολλά παρακλάδια αυτού του είδους θεάτρου και θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά για αναστοχασμό στο βαθμό που ο καθένας και η καθεμιά το επιθυμεί.

 

Το κάθε εργαστήρι θα ξεκινά με θεατρικά παιγνίδια που εφηύρε ο Boal, θα συνεχίζεται με βιωματικές ασκήσεις στοχευμένες στη θεματική της κάθε βδομάδας και θα κορυφώνεται με αναστοχασμό της εμπειρίας. Κι ενώ τα πρώτα 3/4 του προγράμματος θα αξιοποιηθούν για πρόσληψη εμπειριών, δεξιοτήτων και γνώσεων συναφών με το ΘτΚ, στο τελευταίο 1/4 του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο για κάλυψη των δικών τους συγκεκριμένων αναγκών στη βάση του πώς οι ίδιες θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε. (Παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να γίνουν στις συναντήσεις αυτές είναι η προετοιμασία Θεάτρου της Αγοράς ανοικτού στο κοινό ή εμβάθυνση σε συγκεκριμένες τεχνικές του ΘτΚ ή αξιοποίηση του οπλοστασίου του ΘτΚ για πιο ενδελεχή αυτογνωσία των μελών της ομάδας ή περαιτέρω επιμόρφωση για απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων εκπαιδευτή/ριας ΘτΚ κλπ).

 

Το Πρόγραμμα αναλυτικά         ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: 18:00-20:00

 

  1. 12/2/14: Θεατρικά παιγνίδια για ηθοποιούς και μη - ηθοποιούς / Οι προσδοκίες και οι ανησυχίες της ομάδας

  2. 19/2/14: Θέατρο των Εικόνων: το κύτταρο του ΘτΚ

  3. 26/2/14 : Αναλύοντας τον παράγοντα «καταπίεση» μέσα από το Θέατρο των Εικόνων

  4. 5/3/14: Θέατρο της Αγοράς» προς άρση της καταπίεσης / Η μεταγλώσσα του ΘτΚ

  5. 12/3/14: Οι οκτώ μάσκες του Καταπιεστή

  6. 19/3/14: ΘτΚ σε εξωστρέφεια: Το Αόρατο Θέατρο και το Νομοθετικό Θέατρο

  7. 26/3/14:   ΘτΚ σε εσωστρέφεια: Το Ουράνιο Τόξο της Επιθυμίας

  8. 2/4/14: ΘτΚ σε εσωστρέφεια: Οι Μπάτσοι στο Κεφάλι μας

  9. 9/4/14: Εφαρμοσμένο ΘτΚ: παραδείγματα ανά τον κόσμο / Προσωπικός αναστοχασμός / Οι ανάγκες της ομάδας                                      ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 

  1. 30/4/14: Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ομάδας

  2. 7/5/14: Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ομάδας

  3. 14/5/14: Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ομάδας

 

Μέγεθος ομάδας: 12 άτομα.

 

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να καλέσετε τον αριθμό 99488333.

 

Επισυνάπτεται σύντομη αίτηση συμμετοχής, παρακαλώ συμπληρώστε την κι αποστείλετέ την μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση TOcyprus@hotmail.com

 

Κόστος συμμετοχής: 200 ευρώ. (Πρώτη πληρωμή στην 1η συνάντηση και δεύτερη πληρωμή στην 7η συνάντηση)

 

 

 

 

 

Συντονιστής, εμψυχωτής κι εκπαιδευτής στο πρόγραμμα είναι ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου. Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα.

 

Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου είναι εκπαιδευτικός με σπουδές κι εμπειρία στη Δημοτική, Ειδική και Μη-τυπική εκπαίδευση και το συντονισμό/εμψύχωση ομάδων. Συντονίζει ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες ενηλίκων από το 2008. Κύρια του ενδιαφέροντα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφορετικότητα, η διαπολιτισμικότητα, η διαθρησκευτικότητα και τα ΛΟΑΤ ζητήματα. Είναι εκπαιδευτής θέατρου κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της σχολικής αποτυχίας και της παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ). Έχει διοργανώσει το πρόγραμμα «Αλκυονίδες μέρες Θεατρικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς» στο Παιδικό Μουσείο ΡΟΤΑ.

Έχει εκπαιδευτεί στο ΘτΚ κατά τη διάρκεια των εξής:

  • 17th annual Pedagogy and theatre of the oppressed Conference and Workshops. Chicago, USA (2011).

  • Training course "How to overcome prejudices? By working with community using the theatre of the oppressed method". Warsaw, Poland (2008).

 

Έχει διοργανώσει τις εξής δράσεις ΘτΚ:

  1. Η διαφορετικότητα μέσα από το θέατρο των καταπιεσμένων (Διοργανωτής: YEU, Μάρτιος 2010).

  2. Becoming a spectactor; εργαστήρι και παράσταση θεάτρου των καταπιεσμένων (Διοργανωτής: Ομάδα Εκπαιδευτών Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Οκτώβριος 2010).

  3. Θέατρο των καταπιεσμένων (Διοργανωτής: Κέντρο Πνευματικής και Κοινωνικής Στήριξης Ιεράς Μονής Κύκκου, Νοέμβριος 2011)

  4. Η διαφορετικότητα μέσα από το θέατρο των καταπιεσμένων (Διοργανωτής: Γραφείο Ψυχολογικής στήριξης Πανεπιστημίου Κύπρου, Οκτώβριος 2013)

 

Έχει επίσης συμπεριλάβει το εργαλείο του ΘτΚ σε δεκάδες εκπαιδεύσεις ή φεστιβάλ με στόχο πάντοτε την ενδυνάμωση των ατόμων για αντιμετώπιση ποικίλων καταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

  1. Δες τη διαφορετικότητα... διαφορετικά! (Διοργανωτής: FDAD [For Diversity Against Discrimination Campaign], Μάρτιος 2011).

  2. Ασπίδα κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση (Διοργανωτής: ΚΣΟΠ [Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού], Μάιος 2012)

  3. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με/για παιδιά (Διοργανωτής: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Απρίλιος 2011)

  4. Πρεσβευτές Διαφορετικότητας (Διοργανωτής: Αναπτυξιακή Λάρνακας, 2008)

bottom of page