top of page

Ετήσια Εκπαίδευση στην Εμψύχωση, Συντονισμό & Θεραπεία Ομάδων (Οκτώβριος 2014 - Μάιος 2015)

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ψυχοθεραπευτική Αντιμετώπιση στις βασικές Κλινικές Εικόνες»

Περιγραφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος (Εναρξη Πέμπτη 9 Οκτωβρίου):

 

Το Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας (Κέ.Π.Α.ΨΥ.) με χαρά αναγγέλλει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για τη Εμψύχωση, Συντονισμό και Θεραπεία Ομάδων που περιλαμβάνει 106 ώρες βιωματικής και θεωρητικής εκπαίδευσης. To πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (δασκάλους, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, καθηγητές, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής), σε επαγγελματίες ή/και φοιτητές ψυχικής υγείας και κοινωνικής εργασίας (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.), σε καλλιτέχνες και σε όσους γενικότερα ενδιαφέρονται για θέματα ανθρώπινης επικοινωνίας, προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

 

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τις βασικές επιστημονικές θεωρίες και τεχνικές που διαπνέουν τον ομαδικό τρόπο δουλειάς (ψυχοθεραπευτική ομάδα, ομάδα αυτογνωσίας, ομάδα-τάξη, ομάδα εργασίας κ.ο.κ. ) και να τους προετοιμάσει στο ρόλο του Συντονιστή-Εμψυχωτή-Θεραπευτή.

Μέγεθος ομάδας: 10-12 άτομα

 

Θεωρητικό πλαίσιο:

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην Εμψύχωση και στον Συντονισμό Ομάδων μέσω της προσωπικής τους (βιωματικής) εμπειρίας, βιώνοντας τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις μεθόδους τις δυναμικής των ομάδων.

H εκπαίδευση αφορά την εκμάθηση μεθόδων και τεχνικών, επιδιώκοντας παράλληλα την απόκτηση πνεύματος και στάσης συντονισμού, συνοδείας, διευκόλυνσης, ακρόασης, ενσυναίσθησης, γνησιότητας και αποδοχής του άλλου. Παράλληλα, παρουσιάζονται και εμβαθύνονται οι θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές της Εμψύχωσης Ομάδων.

Το θεωρητικό υπόβαθρο της εκπαίδευσης βασίζεται στην Μη Κατευθυντική Παρεμβατικότητα του Michel Lobrot και στις θεωρίες των Συστημικών Προσεγγίσεων.

Για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιείται ένα πλήθος μεθόδων και τεχνικών καθώς και δεκάδες πρωτότυπες βιωματικές ασκήσεις

  • Ενεργητική ακρόαση

  • Καθοδηγούμενη φαντασία

  • Τεχνικές χαλάρωσης & ενεργοποίησης

  • Αυτόματη συνειρμική γραφή

  • Τεχνικές μη τυπικής εκπαίδευσης

  • Εναλλαγή & παιχνίδια ρόλων

  • Σωματική έκφραση & μη λεκτική επικοινωνία

  • Οικογενειακό Φωτόγραμμα & οικογενειακό γλυπτό

  • Ασκήσεις Ανάδυσης επιθυμιών

  • Μέθοδοι και τεχνικές διευκόλυνσης της έκφρασης και της επικοινωνίας

 

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Το συνολικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Θεραπεία – Συντονισμό – Εμψύχωση Ομάδων περιλαμβάνει: 16 βιωματικές συναντήσεις (διάρκειας 2,5 ωρών), 2 Μαραθώνιες 48ωρες Βιωματικές Συναντήσεις (με διαμονή και διανυκτέρευση) και 1 Εκπαιδευτικό Διήμερο: Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας.

Η συνολική διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος ανέρχεται στις 106 εκπαιδευτικές ώρες.

 

16 βιωματικές συναντήσεις (ανά 15 μέρες - κάθε 2ή Πέμπτη- διάρκειας 2,5 ωρών 18:00-20:30)

Κατά την διάρκεια των Βιωματικών συναντήσεων οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να «λειτουργήσουν» ως ομάδα και επομένως με άμεσο-βιωματικό τρόπο να έρθουν σε επαφή τόσο με τη θεωρία όσο και με τις προτεινόμενες τεχνικές. Η ομάδα θα αποτελέσει μία «συνάντηση» ανθρώπων κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων, πεποιθήσεων, προκαταλήψεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων (μελών της ομάδας και συντονιστή).

2 Μαραθώνιες Βιωματικές Συναντήσεις

Οι μαραθώνιες βιωματικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, παραδοσιακό κατάλυμα αγροτουρισμού.

Οι συμμετέχοντες (μέλη της ομάδας) θα έχουν την ευκαιρία για 2 σαββατοκύριακα να επικεντρωθούν στις προσωπικές-επαγγελματικές τους επιθυμίες και ανησυχίες, να «δουλέψουν» ομαδικά κάποιες δυσκολίες και προβληματισμούς καθώς και να εμβαθύνουν σε ζητήματα αυτογνωσίας. Παράλληλα κατά την διάρκεια των Μαραθωνίων θα παρουσιαστούν τεχνικές ομαδικής δουλειάς και διαχείρισης αιτημάτων.

• Προσωπική Ανάπτυξη, επεξεργασία δυσκολιών, ανάδυση θεμάτων, αυτογνωσία

• Επαγγελματική Ανάπτυξη, επεξεργασία δυσκολιών, μορφές ομαδικής εποπτείας

• Έναρξη Σάββατο 10:00 (με διανυκτέρευση). Λήξη Κυριακή 17:00

 

1 Εκπαιδευτικό Διήμερο: Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (εισαγωγή στο μοντέλο του Γιάλομ)

Σύμφωνα με το θεωρητικό μοντέλο του Ι. Γιάλομ: Οι περισσότερες από τις ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες έχουν τις ρίζες τους σε διαπροσωπικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Η ομαδική ψυχοθεραπεία λειτουργεί σαν μία «πρόβα ζωής» κατά τη διάρκεια της οποίας:

1.Τα μέλη μαθαίνουν πως βλέπουν την συμπεριφορά τους οι Άλλοι

2.Στη συνέχεια μαθαίνουν πως η συμπεριφορά τους επηρεάζει τα συναισθήματα των άλλων

3.Παρατηρούν πως η συμπεριφορά τους διαμορφώνει την άποψη των άλλων για αυτούς

Τέλος, μαθαίνουν πως τα παραπάνω τρία βήματα καθορίζουν τον τρόπο που νιώθουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

 

Κατά την διάρκεια του διημέρου της εκπαιδευτικής συνάντησης θα παρουσιαστούν με θεωρητικό και βιωματικό τρόπο οι βασικές πτυχές από το θεωρητικό μοντέλο της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας του Ι. Γιάλομ

• Οι θεραπευτικοί παράγοντες τις ομαδικής Ψυχοθεραπείας, η ομάδα ως κοινωνικός μικρόκοσμος και η συνεκτικότητα της ομάδας.

• Εδώ και Τώρα: Ο ρόλος του θεραπευτή, τεχνικές ενεργοποίησης, μεταβίβαση και διαφάνεια

• Δημιουργία ομάδας: χώρος, χρόνος, μέγεθος, προετοιμασία. Το ξεκίνημα και η προχωρημένη ομάδα

• Σάββατο και Κυριακή 10:00 -17:00

 

Υποχρεώσεις Συμμετεχόντων:

Οι κανόνες λειτουργίας του εκπαιδευτικού προγράμματος θα συν-διαμορφωθούν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρευρεθούν τουλάχιστον στο 80% των ωρών εκπαίδευσης για να λάβουν το πιστοποιητικό συμμετοχής.

Το συνολικό κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 700 ευρώ (300 € προκαταβολή και 2 δόσεις των 200€*) στο οποίο συμπεριλαμβάνονται:

- 16 βιωματικές συναντήσεις

- 2 Μαραθώνιες Βιωματικές Εκπαιδευτικές Συναντήσεις

- 1 Εκπαιδευτικό Διήμερο: Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας

- Κόστος διαμονής για τις 2 Μαραθώνιες Συναντήσεις

 

 

*Ειδικές διευκολύνσεις για τον τρόπο πληρωμής μπορούν να εφαρμοστούν κατόπιν συνεννόησης

Για επιπλέων πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ επικοινωνήστε στο 22 254585, kepapsy@yahoo.gr

bottom of page